Paprikakrém készítése tartósítószer nélkül.

2014 szeptember 20. | Szerző: |

DSCN0238[1]DSCN0239[1]DSCN0240[1]Finom paprikakrémet készíthetünk télire.  Szükség lesz kisebb üvegekre, de tehetjük kiürült bonbonos dobozok műanyag tartóiba is.

Hozzávalók:

2.5 kg  érett piros paprika, vagy kápia paprika vagy vegyesen

20 dkg tisztított vöröshagyma

15 dkg tisztított zeller

2kg paradicsom

3dkg asztali só

1 evőkanál cukor )elhagyható)

1 kávéskanál frissen vágott, vagy  szárított bazsalikom.

A paprikát kicsumázzuk, apróra felvágjuk, a hagymát is felkarikázzuk, mintha lecsót készítenénk,majd a zellert és bazsalikomot is közé szeleteljük, majd 3 dl vízzel egy nagyobb edénybe felrakjuk főni.

Külön edényben felrakjuk a megmosott kétfelé vágott paradicsomot. Kavargatva felfőzzük, a paprikát, és a paradicsomot. kb: 1 órán át főzzük a paprikát, majd turmixgépben pürésítjük. A paradicsomot is felfőzzük, kicsit lehűtjük, majd paradicsom passzírozón ledaráljuk.  Az átpaszírozott paradicsomot, és a pépesre turmixolt paprikát   összeöntjük, újra feltesszük főzni. Még egy félóráig főzzük, ízesítjük sóval, cukorral ( cukor elhagyható).

Ha szeretnénk fagyasztóba rakni, nincs más dolgunk, csak kihűtjük, majd belerakjuk a bonbonos műanyag tégelyekbe. Lefóliázva fagyasztóba rakjuk, felhasználás előtt kiolvasztjuk.

Ha nem fagyasztóba tesszük, akkor 150-200 grammos űrmértékű kisebb üvegeket tisztára mosunk, majd mikrohullámú sütőben csírátlanítunk. (A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐT KÁROS HATÁSA MIATT MÁSRA MÁR NEM IS HASZNÁLOM) Sütőtepsibe meleg vizet töltünk, a steril üvegeket a vízbe állítjuk, és a forró krémet betöltjük az üvegekbe. 10×10-es celofánt teszünk az üvegek tetejére. A tisztára mosott üvegre való fedelek belsejét előzőleg  nátrium-benzoáttal bedörzsöljük, a celofánnal együtt lecsavarozzuk az üvegeket.

A kész krémet meleg takaróba tesszük, egy napig dunsztoljuk, másnap kirakjuk  a kamra polcra. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, felbontás után hűtőben tároljuk.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!