Paprikakrém készítése tartósítószer nélkül.
2014 szeptember 20. | Szerző: cseveg |
Finom paprikakrémet készíthetünk télire. Szükség lesz kisebb üvegekre, de tehetjük kiürült bonbonos dobozok műanyag tartóiba is.
Hozzávalók:
2.5 kg érett piros paprika, vagy kápia paprika vagy vegyesen
20 dkg tisztított vöröshagyma
15 dkg tisztított zeller
2kg paradicsom
3dkg asztali só
1 evőkanál cukor )elhagyható)
1 kávéskanál frissen vágott, vagy szárított bazsalikom.
A paprikát kicsumázzuk, apróra felvágjuk, a hagymát is felkarikázzuk, mintha lecsót készítenénk,majd a zellert és bazsalikomot is közé szeleteljük, majd 3 dl vízzel egy nagyobb edénybe felrakjuk főni.
Külön edényben felrakjuk a megmosott kétfelé vágott paradicsomot. Kavargatva felfőzzük, a paprikát, és a paradicsomot. kb: 1 órán át főzzük a paprikát, majd turmixgépben pürésítjük. A paradicsomot is felfőzzük, kicsit lehűtjük, majd paradicsom passzírozón ledaráljuk. Az átpaszírozott paradicsomot, és a pépesre turmixolt paprikát összeöntjük, újra feltesszük főzni. Még egy félóráig főzzük, ízesítjük sóval, cukorral ( cukor elhagyható).
Ha szeretnénk fagyasztóba rakni, nincs más dolgunk, csak kihűtjük, majd belerakjuk a bonbonos műanyag tégelyekbe. Lefóliázva fagyasztóba rakjuk, felhasználás előtt kiolvasztjuk.
Ha nem fagyasztóba tesszük, akkor 150-200 grammos űrmértékű kisebb üvegeket tisztára mosunk, majd mikrohullámú sütőben csírátlanítunk. (A MIKROHULLÁMÚ SÜTŐT KÁROS HATÁSA MIATT MÁSRA MÁR NEM IS HASZNÁLOM) Sütőtepsibe meleg vizet töltünk, a steril üvegeket a vízbe állítjuk, és a forró krémet betöltjük az üvegekbe. 10×10-es celofánt teszünk az üvegek tetejére. A tisztára mosott üvegre való fedelek belsejét előzőleg nátrium-benzoáttal bedörzsöljük, a celofánnal együtt lecsavarozzuk az üvegeket.
A kész krémet meleg takaróba tesszük, egy napig dunsztoljuk, másnap kirakjuk a kamra polcra. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, felbontás után hűtőben tároljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: